Procedura

vot cabina de votare

Suntem așadar în ziua alegerilor. Așa cum am mai spus, contestațiile depuse în această zi se soluționează doar de către biroul electoral, cu decizie definitivă, și nu mai ajung la o instanță în fața căreia să puteți ridica excepția de neconstituționalitate a articolului care stabilește modalitatea de atribuire a mandatului de primar.

La finalul zilei (sau mai târziu, depinde cât de repede se numără voturile), biroul electoral de circumscripție al localității în care ați candidat întocmește un proces-verbal privind rezultatul alegerilor, în care se stabilește și cine a primit cel mai mare număr de voturi – adică cel care a câștigat funcția de primar. La finalul procesului-verbal, biroul electoral face un rezumat și al contestațiilor pe care le-a primit și a modului în care le-a soluționat.

Procesul-verbal amintit mai sus, împreună cu toate contestațiile și întâmpinările depuse și cu hotărârile prin care acestea au fost soluționate, se pun într-un dosar sigilat, care este apoi dus, sub pază militarizată, la Judecătoria la care este arondată localitatea. Acolo, președintele Judecătoriei desemnează un judecător care, în cameră de consiliu (adică singur), trebuie să valideze alegerea primarului, în termen de 20 de zile de la data alegerilor.

Ideea este următoarea: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor se va fi terminat și înainte de încheierea procesului-verbal amintit mai sus, depuneți la biroul electoral o contestație față de rezultatul alegerilor, pe motiv că articolul din legea alegerilor locale în baza căruia a fost desemnat primarul este neconstituțional. Biroul electoral nu are altă soluție decât să vă respingă contestația și să emită o hotărâre în acest sens. Însă contestația dvs. și hotărârea de respingere  vor fi incluse în dosarul sigilat și vor ajunge astfel în fața unui judecător.

Dacă în documentul în care scrieți contestația adăugați o cerere de intervenție în interes propriu (pe procedura necontencioasă prevăzută de Codul de Procedură Civilă), dar și excepția de neconstituționalitate a articolului 101 alin. (2) și (3), înseamnă că și aceste cereri vor ajunge în fața unui judecător. (Modelul contestației, al cererii de intervenție și al excepției de neconstituționalitate le veți găsi în postarea următoare. Deocamdată, textul e la avocat, să-și dea OK-ul final).

ATENȚIE! Asigurați-vă că contestația dvs. este primită integral, capătă un număr de înregistrare, este soluționată printr-o hotărâre, este menționată în procesul-verbal și este inclusă în dosarul care va merge la Judecătorie! Biroul electoral nu are dreptul legal să-i refuze primirea sau s-o respingă verbal!

Aici trebuie să precizez un lucru. Din câte cunosc, este pentru prima dată după revoluție când într-o lege electorală este suspectat de neconstituționalitate chiar articolul care stabilește câștigătorul scrutinului. Prin urmare, dat fiind că legile electorale au un specific cu totul aparte față de toate celelalte legi, nu există niciun fel de jurisprudență în această materie (sau eu cel puțin nu am găsit).

De aceea, pentru că nu vreau să vând iluzii nimănui, precizez următoarele: nu știu dacă judecătorul care va primi dosarul se va considera pe deplin sesizat și cu excepția de neconstituționalitate pe care o veți formula, iar dacă aceasta întrunește condițiile de admisibilitate (dar aici nu sunt probleme), va considera că poate dispune sesizarea Curții Constituționale. Aceasta este „loteria” acestui demers, că nu știm și nu putem anticipa ce va decide judecătorul.

Dar oricum, eu cred că merită încercat. Nu aveți nimic de pierdut și un răspuns din partea Curții Constituționale merităm cu toții.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s